Telomerii sunt capetele care protejează ADN-ul şi nu îi permite să se deterioreze, dar şi aceştia devin deterioraţi odată cu trecerea timpului, scrie Popular Science.
Odată ce telomerii dispar, celulele nu mai pot crea un nou ţesut. Procesul este cunoscut în termeni populari drept îmbătrânire. Totuşi, „şobolanul-cârtiţă golaş pare să fie capabil să-şi protejeze telomerii”, a precizat Stan Braude, de la Universitatea Washington, care nu a participat la studiu. „Pot avea mai multe cicluri celulare, ceea ce este un truc interesant”. Savanţii încă nu ştiu de ce au această abilitate, dar cel mai probabil această problemă va fi abordată în următorul pas al cercetării.
Poate fi rezultatul evoluţiei, susţine Braude. Şoarecii, spre exemplu, sunt mereu în pericol, astfel prioritatea lor este să se înmulţească mult şi repede, ceea ce nu lasă loc selecţiei naturale să aleagă trăsături care îi pot ajuta să trăiască mai mult.
Spre deosebire, şobolanii-cârtiţă golaşi se află în siguranţă în sălbăticie odată ce stabilesc o colonie în pământ. Prădătorii ajung cu dificultate în casele lor, iar dieta lor pe bază de rădăcini face ca aceştia să părăsească foarte rar cuibul. Regina coloniei, precum cea a unui stup de albine, este păzită de lucrători. Din punct de vedere evolutiv, trăsăturile asociate cu longevitatea pot fi selectate în detrimentul celor de înmulţire rapidă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cu un pas mai aproape de tinereţea fără bătrâneţe
A fost descoperită capacitatea unei gene de a încetini procesul de îmbătrânire şi a-l inversa